4 Mayıs 2015 Pazartesi

Bodrum Düğün Yemekleri

 Eskilerde Bodrum düğünleri 1 hafta dolu dolu sürerdi.. Hazırlıklar çok zaman önce başlar, köyün bütün kadınları toplanıp hazırlık yapardı.1 hafta boyunca evlerin bahçelerinde kurulan sofralarla gelen misafirlerin karınları doyurulur, çalgılar eşliğinde Bodrum havaları oynanır, anlı şanlı düğünler yapılırdı. Hatta öyle hafızalara kazınırdı ki gelen misafirler tarafından bir kaç ay adından söz ettirirdi. Şimdilerde ise bu gelenek gerek çok zahmetli olması, gerekse çok maliyetli olması sebebiyle yavaş yavaş yerini salon düğünlerine bıraktı. Yine de köylerde hatırı sayılır kimseler düğün yapacakları vakit bu geleneği sürdürmeye devam etti.

Düğünler ilk olarak ağırlıkla başlardı. Ağırlıkta gelen misafirlere keşkek, etli nohut, pilav, pırasa ve oğlan tarafından gelen ekmek üzeri tahin helvası ikram edilirdi.



Ağırlıktan birkaç gün sonra köyün hanımları toplanıp düğün hazırlıklarına başlardı. Sarmalar sarılır, lokum pilavının ve tatarın hamuru kesilirdi. Yorulan hanımlara yemek hazırlanır hep birlikte yenirdi.
Düğünlerde ikram edilen yemeklerin yanında mutlaka bir çeşit tatlı bulunurdu.. Eskilerde bu tatlı katmer veya baklava iken yapımının çok zahmetli olması sebebiyle yerini tahin helvası veya kaşık helvasına bıraktı.. Katmer veya baklava yapılacak ise 10 gün önceden köyün bütün hanımları toplanıp hamur açarlardı. Hanımlar kendi aralarında iş bölümü yapar, kimisi hamuru yoğururken kimisi açar, tepsiye dizer, kimisi kızgın tereyağı gezdirip fırına atar, kimisi ise şerbet yapıp üzerine gezdirirdi..


Düğün günü geldiği zaman yerli aşçılar gelir, önceden hazırlığı yapılmış yemekleri pişirir, servis ederlerdi. 
Mutlaka her düğünde düğün evinin bahçesine masalar kurulup konuklara hazırlanırdı. Her gelen hediyesiyle gelir, yemeğini yer ve kalkıp düğünün yapılacağı yere giderdi..
Tatar; sulu kıvamlı yoğurda katılan haşlanmış kesme makarnalar.
Lokum pilavı; bol yağda kavrulan kıymaya katılan haşlanmış kesme makarnalar.
Katmer; el açması yufka tepsiye dizilir, üzerine kızgın tereyağı dökülüp fırınlanır ve fırından çıkıp soğuyunca üzerine kızgın şerbet dökülür.

1 yorum:

  1. Merhaba Gizem Hanım, yazınız ve düğün yemeklerinin olduğu fotoğraf beni eski zamanlardaki o güzelim anılarıma götürdü... Bazen yemek yiyeceğimiz kaşıklarımızı bile yanımızda götürürdük. Ne kalabalık olurdu düğünlerimiz. Yemeklerimiz de bir o kadar lezzetli... Şimdi o tatları arar olduk... Biliyor musunuz Bodrum yöresi haricinde pırasa yemeğine bir parça kereviz ve nohut koyan yok... Bodrum yemeklerinin unutulmaması dileklerimle... Masmavi sevgilerle... Lale Bollukcu

    YanıtlaSil